Categorieën
Eten Weetjes

Zuurdesem of gist?

Zuurdesem of gist?

Gist en zuurdesem gebruiken we als rijsmiddel in ons brood of pizzadeeg om te zorgen dat het lekker luchtig wordt. Maar wat zijn de verschillen?

Gist

Gist is een soort schimmel dat reageert op suikers. De gist eet de suikers op en zet deze om in CO2 en alcohol. Dit zorgt er vervolgens voor dat je lucht / bellen in je deeg krijgt waardoor het lekker luchtig wordt. Gist kun je gedroogd of vers kopen. Gedroogde gist zit in zakjes dat je vervolgens in water moet weken waardoor de gistcellen tot leven komen. Vers gist koop je in blokjes en leeft al. Verse gist is maar beperkt houdbaar waardoor het ook moeilijker verkrijgbaar is. Tip: Als een recept om verse gist vraagt maar je hebt alleen gedroogde gist kunnen vinden? gebruik dan eenderde van de hoeveelheid.

Zuurdesem

Zuurdesem wordt vaak wild gist genoemd en is niks meer dan bloem en water bij elkaar. Deze zogenaamde zuurdesemstarter maak je door de twee ingrediënten bij elkaar te doen en vervolgens op kamertemperatuur te bewaren. Dit goedje gaat vervolgens fermenteren waardoor er wilde bacteriën ontstaan die zorgen voor een mooi gerezen deeg. Door dit proces krijg je het karakteristieke brood met de ietwat zurige geur.

Zelf een desemstarter maken is niet moeilijk, maar je moet er wel goed voor blijven zorgen. Als je dit goed doet dan kan het heel oud worden.

Gist is gemakkelijker in gebruik en geeft meer volume aan het brood. Desembrood is wat steviger en heeft een bijzondere, volle, rijpe smaak. Onze lunchbroodjes zijn van zowel desem als gist gemaakt maar zijn wel beide 100% biologisch. Dus weinig reden om nu niet je lunch bij ons te bestellen!

Contact

Penny Delivery
Anne Wadmanwei 4
8914 BD Leeuwarden

info@pennydelivery.nl

tel: +31851302110

Openingstijden

maandag 16:00-23:00
dinsdag 12:00-23:00
woensdag 12:00-23:00
donderdag 12:00-23:00
vrijdag 12:00-0:00
zaterdag 12:00-0:00
zondag 12:00-21:00

Social media

Algemene voorwaarden | Privacy beleid

© 2020 Penny Delivery